Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że sól źle wpływa na organizm człowieka. Trudno jest nam jednak zaakceptować mdłe posiłki bez soli. Jednak sól można zastąpić innymi produktami, które zapewnią nie tylko odpowiedni smak, ale również aromat.
Sól nie wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Podwyższa ciśnienie krwi oraz działa niekorzystnie na serce i nerki. Może przyczynić się również do udaru mózgu. Często nazywana jest „biała śmiercią „. Oczywiście niewielka ilość sodu jest potrzebna w organizmie. Ale warto pamiętać, że sól jest jest składnikiem większości produktów gotowych, takich jak pieczywo, wędliny sery, masło czy gotowych mieszankach przypraw. Dlatego, nie ma potrzeby dodatkowego dosalania potraw. Według danych statystycznych Polacy zjadają średnio 12-15g soli dziennie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, ilość ta nie powinna przekroczyć 5 g.
Czym zastąpić sól w kuchni?
Aby ograniczyć ilość soli w kuchni warto zmienić niektóre przyzwyczajenia. Dobrze jest zastąpić sól niektórymi przyprawami, które nie tylko poprawią ich smak, ale również wpłyną pozytywnie na pracę wątroby. Do dań mięsnych oraz warzyw sprawdzi się bazylia. Smak drobiu, omletu czy sosów wzbogaci estragon. Kolendra idealne sprawdzi się jako dodatek do ryb i roślin strączkowych. Zioła używane w kuchni mogą być świeże bądź suszone. Zarówno jedne jak i drugie warto dodać pod koniec gotowania, aby nie straciły swoich właściwości leczniczych i aromatycznych podczas obróbki termicznej.
Na smak potraw oprócz ziół korzystnie wpłynąć może dodatek innych składników, takich jak czosnek, imbir, cebula, świeże, ostra papryczka, pietruszka lub koperek.
Ulubiona mieszanka ziół
Warto znaleźć swoją ulubioną mieszankę ziół i przypraw, które podkreśla smak ulubionych dań.
Jeśli jednak trudno jest nam zrezygnować z soli, warto wybierać sól ziolową lub sól z dodatkiem potasu i magnezu, ale ograniczą ilością sodu.
Przez wiele lat bylismy przyzwyczjeni do spożywania dużej ilości soli. Dlatego zmiany te mogą być trudne. Jednak stopniowa zmiana przyzwyczajeń powinna skutkować zmianą złych nawyków. Ograniczenie ilości soli w spożywanych posiłkach wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.